KUZEY KUTBUNDAKİ YENİ ROTALAR, DENİZ TAŞIMACILIĞINA NASIL BİR VİZYON KATACAK?
Deniz taşımacılığında buzulların erimesiyle birlikte; bu yılın ortalarına kadar beklenmeyen şekillerde ulaşıma elverişli yollar açıldı.
İklim dengesi bozuldukça ve deniz buzulları eridikçe; Kuzey Kutbu'nu geçen nakliye rotalarında gezinmek daha kolay hâle geliyor. Oluşan bu durum, nakliye şirketlerini cezbediyor.
Bu rotalar, Süveyş veya Panama Kanalları üzerinden yapılan nakliye ile karşılaştırıldığında; Doğu Asya ile Avrupa arasındaki tek yönlü bir yolculuğu 9.000 kilometreye kadar kısaltabilir.
Yapılan bir araştırmaya göre; Kuzey Kutbu deniz taşımacılığı gerçeği beklenenden daha erken gelebilir. Araştırmacılar, 1979 ile 2019 yılları arasında günlük deniz buzulu ile ilgili uydu verilerini kullanarak, Kuzey Kutbu'ndaki açık su gemileri için güvenli seyir sezonunun (buzkıranların yardımı olmadan yapılabilecek yolculuklar) şimdiden iklim modellerinin tahmin ettiğinden önemli ölçüde daha uzun olduğunu buldular.
Araştırmacılar, Kuzey Kutup bölgesinin güvenliğinin son dönemlerde yüzde 35 arttığını iddia ediyor. Bununla birlikte bu gemilerin gidebileceği rotalar da değişti. Örneğin, Kuzeybatı Geçidi boyunca uzanan en iyi yol, Amundsen Körfezi'nden kuzeye, 21. yüzyılın ortalarına kadar seyredilemeyeceği tahmin edilen Parry Kanalı boyunca daha kısa bir rotaya kaydı.
Norveçli bir araştırma merkezi olan Norce konuya ilişkin yaptığı açıklamada; Arktik ötesi nakliye yollarının artık kullanılabileceği bulgusunun yeni olmadığını ve son on yılda Rusya, Çin ve Danimarka nakliye şirketleri tarafından gerçekleştirilen sınırlı ticari seferler olduğunu söylüyor.
TÜRK DENİZ MEDYA
0 Yorum