MAERSK'DEN ÇOK KONUŞULACAK İDDİA! RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI TEMİZ ENERJİYİ ENGELLEDİ Mİ?

MAERSK'DEN ÇOK KONUŞULACAK İDDİA! RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI TEMİZ ENERJİYİ ENGELLEDİ Mİ?

Konteryer taşımacılığı devi Maersk, denizcilik sektöründe temiz enerjilere geçişin savaşla rekor kârlar yazan enerji devlerince engellendiği görüşünde.

adscode

Konteyner taşımacılığının öncü ismi Maersk, denizcilik sektöründe temiz enerjilere geçişin, Ukrayna savaşıyla birlikte rekor kârlar yazan enerji devlerince engellendiği görüşünde. Firma, sürdürülebilir yakıtların üretiminin artırılması çağrısı da yaptı. AP Moller-Maersk Karbonsuzlaşma Direktörü Morten Bo Christiansen, FT’ye verdiği demeçte “Küresel tedarik zincirlerinde temiz enerjilere geçiş enerji şirketleri tarafından engelleniyor” dedi. Direktör Morten Christiansen, enerji devlerine, çevre dostu gemicilik yakıtını (yeşil metanol) erişilebilir fiyatlardan sağlaması için çağrı yaptı. Öte yandan havacılık sektöründe de Airbus gibi uçak üreticileri sürdürülebilir havacılık yakıtlarının üretiminin artması için enerji devlerinin harekete geçmesi gerektiğini söylüyor. ABD’li enerji devleri savaştan 200 milyar dolar kâr ederken, Avrupa'da birçok ülke enerji devlerine getirdikleri geçici vergilerle vatandaşlarını enerji enflasyonundan korumaya çalışıyor. Danimarka merkezli konteyner taşımacılığı devi Maersk, Ukrayna Savaşı’nın başından bu yana rekor kâr elde eden enerji devlerini küresel tedarik zincirlerinde temiz enerjilere geçiş sürecini engellemekle suçladı. AP Moller-Maersk karbonsuzlaşma direktörü Morten Bo Christiansen, FT’ye verdiği demeçte “Küresel tedarik zincirlerinde temiz enerjilere geçişiçin enerji şirketleri tarafından engellendiğini” söyledi ve enerji devlerini gemicilik şirketlerine daha fazla çevre dostu yakıtı erişilebilir fiyatlardan sağlaması için çağrı yaptı.

Yılda 12 milyon konteyner taşıyan ve dünyanın en büyük konteyner taşımacılığı şirketi olan Maersk, Christiansen’in yaptığı açıklamalara göre sıfır karbon gemilerinin ihtiyacı olan yeşil metanole erişememe riskiyle karşı karşıya. Bu yakıt da petrol şirketleri tarafından üretiliyor ancak Christiansen petrol şirketlerinin yeşil metanolü gemicilik şirketlerine kabul edilemeyecek fiyatlardan satmaya çalıştığını belirtiyor. Ülkeler arasındaki mal ticaretinin yüzde 80’ini taşıyan denizcilik şirketleri karbon emisyonlarının da büyük bir kısmından sorumlu ve en büyük oyuncu Maersk 2040 itibariyle sıfır karbon emisyonu hedefi koydu. Ancak bu hedefine erişebilmek için 2030 itibariyle yılda 5 milyon ton yeşil metanole ihtiyacı var. Fakat şirket üretim hızlanmazsa ihtiyacı olan bu metanolün tedarik edilemeyeceği görüşünde. “Bugün yakıtımızı petrol şirketlerinden alıyoruz. Ancak bize yeşil metanolü kabul edebileceğimiz bir fiyattan vermiyorlar. Mevcut tedarikçinizin yeni yakıt bulmanıza yardımcı olacağını beklersiniz. Ancak şimdiye kadar böyle bir destek verilmedi” diye konuşan Christiansen yeşil metanole alternatif olarak kullanabilen yeşil amonyakın da 2030’a kadar ölçeklendirilmiş hacimlerde üretilmesini beklemiyor: “Kısa vadede tek seçenek var: Metanol işe yaradığını gördüğümüz tek seçenek.”

Havacılık sektöründe de Airbus gibi uçak üreticileri sürdürülebilir havacılık yakıtlarının üretiminin artması için enerji devlerinin harekete geçmesi gerektiğini söylüyor. Geçtiğimiz haftalarda DÜNYA’ya konuşan Airbus Avrupa Başkanı Wouter Van Wersch havacılık sektörünün ‘temiz’ hale gelmesi için sürdürülebilir havacılık yakıtlarının (SAF) ucuzlaması gerektiğini söylemiş ve enerji devlerini arzı artırma çağrısı yapmıştı.

Kaynak: Dünya Gazetesi