"MEDITERRANEAN SHIPPING SUBMIT 21" PANELİ DÜZENLENDİ

"MEDITERRANEAN SHIPPING SUBMIT 21" PANELİ DÜZENLENDİ

Dünya genelinde; Akdeniz bölgesinde çalışan veya çalışmak isteyen "Denizcilik ve Gemi İnşa Endüstrileri" profesyonellerini ağırlayan 'Mediterrean Shipping Summit', İstanbul’da düzenlendi.

adscode

Yapılan zirveye; İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır, İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, ThPASA / Selanik Limanı CEO’su Franco Nicola Cupolo, Sole Shipping Kurucu Ortağı Jan William Denstad, THUNBOLAGET Genel Müdür Yardımcısı Henrik Kallsson, Galataport İstanbul / Baş Liman Görevlisi Figen Ayan, KOSDER Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Kalkavan Sesel, Türk Armatörler Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Cihan Ergenç, Gemi Brokerleri Derneği Başkanı Semih Dinçel ile çok sayıda sektör paydaşı katıldı.


 

Toplantının açılış konuşmasını yapan İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran; Akdeniz çanağının bölge ekonomisi için son derece önemli olduğunu vurgulayarak tedarik zincirindeki önemine değindi.



Denizcilik sektörünün COVID-19’un olumsuz etkilerinden kurtulduğunu ifade eden Kıran; Akdeniz havzasının sadece Avrupa ve Ortadoğu için dünya deniz ticareti için çok önemli bir noktada olduğunu belirtti.



Tamer Kıran’ın konuşmasının ardından; "COVID-19'UN SEKTÖRE ETKİLERİ" başlıklı panel gerçekleştirildi. 



İkinci panelde; "DENİZCİLİKTE DİJİTALLEŞME" başlığı altında yapılan panelde; SHIPNEXT Şirketinin Ortağı Alexander Varvarenko, NAPA Şirketi'nden Phillippos Giannakos dijitalleşmenin sektördeki önemine değindi.

İlk olarak Varvarenko, "Denizcilik Sektöründeki Dijitalleşme Süreci" ile ilgili detaylı bir sunum yaptı.

Denizcilik sektöründeki dijitalleşmeye küçük çaptaki şirketlerin adapte olamadığını belirten Varvarenko: "Denizcilik sektöründe dijitalleşmeye, henüz küçük çaptaki şirketler adapte olamadı. Bu yüzden, nakliye sektöründeki insanların bu konudaki eğitimlere daha çok özen göstermesi gerekiyor.



Pandemi sürecinde zaman kavramının bizler için ne kadar önemli olduğunu gördük. Bir maili açma süresi bile çok önemli hâle geldi. Her sektörde olduğu gibi denizcilik sektöründeki dijitalleşme; aşılması gereken bir engel. Buradaki adaptasyon ne kadar hızlı gerçekleşirse; tedarik zincirindeki yavaşlama o kadar aşağılara çekilir." ifadelerini kullandı.



Daha sonra NAPA şirketinden Phillippos Giannakos, "Akıllı Dijital Teknolojiler ile Geleceğe Yön Vermek" başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.

Giannakos, yaptığı sunumda kendi bünyelerinde bulunan "NAPA Fleet" programının avantajlarından bahsetti. Yazılım mekanizmalarının çok güçlü olduğunu ifade eden Giannakos, gemi seferlerinin planlanmasında üst düzey bir teknolojiye sahip olduklarını dile getirdi.



Gemilerin performanslarının detaylı bir şekilde izlenebileceğine değinen Giannakos, NAPA’ya ait bu yazılım ile gemilerin emisyonlarına göre kategorize imkanına sahip olduğunu söyledi.

Ardından; MedCruise Şirketinin Çevre Sorunları Yönetim Kurulu Başkanı Valeria Mangiarotti, video-konferans üzerinden limanların çevresel vizyonu ile ilgili bir sunum gerçekleştirdi.

Yenilenebilir enerji kaynaklarının önemine değinen Mangiarotti, gelecekte kullanılacak yakıtların çevreye duyarlı yakıtlar olarak tasarlanması gerektiğinden bahsetti.



"Sıfır Emisyon" hedefine ulaşmadaki en önemli ibarenin "Çevre Dostu Yakıtlar" kullanmak olduğunu söyleyen Valeria Mangiarotti, 2050 Net Sıfır Emisyon hedefinin denizcilik sektörü adına çok önemli olduğunu dile getirdi.


Kaynak: TURKDENİZ.COM