OKYANUSUN DERİNLİKLERİNDE, TİTANİK ENKAZININ SON DURUMU!

OKYANUSUN DERİNLİKLERİNDE, TİTANİK ENKAZININ SON DURUMU!

Yeni teknolojiyle enkazı araştıran OceanGate Expeditions, çürümenin kötüleştiğini gördü.

adscode

Titan denizaltısıyla sahaya ilk yolculuklarını yapan Washington merkezli OceanGate Expeditions'a göre, Titanik'e yönelik yeni keşif seferlerinden gelen görüntüler, ünlü gemi enkazının giderek kötüleştiğini gösteriyor.

GeekWire'ın aktardığına göre Titan'ın son dalışının ardından bu hafta OceanGate'ten gelen açıklamada, "Bu değişiklikler, belirgin ve dikkate değer. Bunlara vardaveladaki Yelpaze Mercanı'nın kaybolması da dahil" dendi.

Gemi direği çökerken, giderek artan enkaz 3 bin 800 metre derinliğindeki sahaya ve çevresine dağılmış durumda.

Geçen ay OceanGate tarafından yapılan basın açıklamasında, Nisan 1912'de batan geminin bulunduğu yere ilk dalışın tamamladığı duyurulmuştu.

Basın açıklamasında, Titan denizaltısının karbon fiber ve titanyumdan yapıldığı, "5 kişilik mürettebatı derin okyanusa götürebilen, dünyanın tek özel sualtı gemisi olduğu ve 10 yıllık bir geliştirme sürecinin sonucunda ortaya çıktığı" belirtilmişti.

OceanGate'in CEO'su ve kurucusu Stockton Rush geçen ay, "Buraya gelmek için muazzam mühendislik, operasyon, iş ve nihayetinde Kovid-19 zorluklarının üstesinden gelmemiz gerekti. Bu ekiple çok gurur duyuyorum ve birçok ortağımıza destekleri için minnettarım" demişti.

Rush, ilk dalışa pilotluk etti. Yardımcı pilotluğu Scott Griffith üstlenirken, Titanik'i 30'dan fazla kez ziyaret eden eski Fransız deniz komutanı P.H. Nargeolet de görev uzmanı olarak yer aldı.

Nargeolet geçen ay, "Titanik enkazına Titan'la yapılan bu son dalış, şimdiye kadar yaptığım en unutulmaz dalışlardan biri" demişti.

Böylesine çığır açan bir denizaltının ve fırlatma sisteminin konuşlandırılması ve işletilmesi sürecine katılabilmek, bana 35 yıl önce Nautile'i geliştirirken ekibimin üstesinden geldiği zorlukları ve sergilediği kararlılığı hatırlattı.

OceanGate, yazın son Titan dalışını cumartesi yaptı. Ancak keşif gezilerini sürdürmeyi ve sürecin nasıl işlediğine dair daha kapsamlı bir kavrayış elde etmek için son model teknolojisini kullanarak enkazın kötüleşen durumunu yıl bazlı belgelemeyi planlıyor.

Titanik, Birleşik Krallık'tan New York'a 2 bin 200 kişiyle çıktığı ilk yolculuğunda, Kanada'nın Newfoundland bölgesinin yaklaşık 640 kilometre açığında Atlantik Okyanusu'ndaki bir buzdağına çarpmıştı. Gemi -2,2 santigrat derecedeki dondurucu sulara batarken sadece 700 civarında kişi hayatta kalmıştı.

Kaynak: Independent Türkçe