Pasifik Okyanusu'nun derinliklerinde "cam ahtapot" görüntülendi
Araştırmacılar derin okyanusta ender görülen bir ahtapot türüne rastladı.
Kar amacı gütmeyen araştırma kuruluşu Schmidt Okyanus Enstitüsü'nden araştırmacılar, Pasifik Okyanusu'nun derinliklerinde, Kiribati'nin doğusunda kalan Phoenix Adaları yakınlarında son bir aydır incelemelerde bulunuyor.
Toplamda 34 gün süren çalışmalarda araştırmacılar ender görülen ve "cam ahtapot" olarak bilinen bir kafadanbacaklıya rastladı.
Bilimsel literatürdeki adı "Vitreledonella richardi" olan cam ahtapotlar hakkında detaylı çalışmalar bulunmasa da belli başlı birkaç özelliği biliniyor.
Bu sıradışı canlının manto boyu 11 santimetreyi bulurken, yetişkinlerinin toplam vücut uzunluğuysa 45 santimetreye kadar çıkıyor.
Gözleri neredeyse dikdörtgen şeklinde olan cam ahtapotların üç üst kolu yetişkinlerde mantolarının yaklaşık iki ila üç katı uzunlukta olabiliyor. Yavrulardaysa bu uzunluk mantonunkiyle eş değerde oluyor.
Enstitünün sualtı robotu SuBastian aracılığıyla gerçekleştirilen ve en az 182 saat süren keşif çalışmalarında, birçok çeşitli canlının bir arada yaşadığı denizaltı dağlarını ve dünyanın en büyük okyanus mercan ekosistemlerinden birini barındıran Phoenix Adaları'ndaki denizaltı yaşamı incelendi.
Araştırmacılar ayrıca "yengeçlerin birbirlerinden balık çalması gibi sualtı yaşamında daha önce eşine rastlanmamış davranışlar gözlemlediklerini" de sözlerine ekledi.
Enstitünün kurucu ortaklarından Wendy Schmidt, "Okyanus, keşfetmeyi bir kenara bırakın daha hayal bile edemediğimiz birçok hayret verici canlıya ev sahipliği yapıyor" dedi.
Çalışmada yer alan Woods Hole Okyanus Bilimi Enstitüsü'nden biyolog Tim Shank ise açıklamasında, "Derin sularda yaşayan bu toplulukları incelemek, organizmaların denizaltı dağlarında nasıl yaşadığına ve birbiriyle ilişki kurduğuna ve derin okyanusta yaşam çeşitliliğini nasıl koruduğuna dair düşüncelerimizi değiştirdi" dedi.
Kaynak: Independent Türkçe
0 Yorum