Petrolde OPEC+ gerilimi sürüyor

Petrolde OPEC+ gerilimi sürüyor

BAE’nin OPEC+’ın petrol arzını artırma planına itirazı, toplantının bugüne sarkmasına neden oldu.

adscode

İttifakın çatırdaması sert düşüş ve fiyat savaşı getirebilir. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) ve aralarında Rusya’nın da bulunduğu müttefiklerinin küresel petrol arzını ağustos-aralık döneminde 2 milyon varil/gün artırma planı, Birleşik Arap Emirlikleri’nin “daha fazla üretim kotası talebi” gerekçesiyle itiraz etmesi sonucu şimdilik ortada kaldı. Nihai karar, bugüne sarkan OPEC+ toplantısında alınabilir.

Uzmanlar, 2022’ye uzatılması yönünde öneri de içeren yeni arz kesintisi planında uzlaşı sağlanamaması ve ülkelerin kendi kesintilerine kendileri karar vermesi durumunda OPEC için yaşanabilecek risklere işaret ediyor. Uzmanlara göre, bu yıl yüzde 40 ralli yapan fiyatlarda, Mart 2020’de Rusya’nın ittifaktan ayrı hareket etme kararında görülene benzer şekilde çöküş yaşanabilir ve fiyat savaşları yeniden gündeme gelebilir. Ayrıca Suudi Arabistan’ın ittifakı bir arada tutmak için ne yapacağı da yakından izleniyor. Haftayı 76,16 dolardan kapatan Brent petrol yıl başından bu yana %42 yükselirken, WTI cuma kapanışta 75 doların üzerinde yıl başına göre %51 yükseliş kaydetmiş oldu. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve Rusya’nın da aralarında olduğu müttefikleri (OPEC+) Viyana’da cuma günü başlayan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) yılın geri kalanında arzı artırma planlarına karşı çıkması sebebiyle cumartesi gününe sarkan toplantıda nihai bir uzlaşı elde edemedi. Uzmanlar ittifakın dağılması durumunda bu yıl yüzde 40 yükselen petrol fiyatlarında Mart 2020’dekine benzer bir çöküş olabileceği uyarısı yapıyor.

Yıl başından bu yana yüzde 40 yükselen petrol fiyatları, uzmanlara göre OPEC+’teki uzlaşının son bulması ve ülkelerin kendilerine uygun gördükleri kotalarla arzı yönetmesi durumunda hız kesebilir.

Küresel petrol fiyatlarının artan taleple birlikte 2,5 yılın zirvelerine çıkmasının ardından OPEC+ ağustos-aralık döneminde toplam arzı 2 milyon varil/gün artıracak şekilde kesintileri azaltmayı planlıyordu. Anlaşmanın 2022 sonuna kadar uzatılmasını da içeren OPEC+ arz kararına BAE’nin “üretim kotasının artırılmasını istediği gerekçesiyle” itiraz ettiği belirtiliyor.

Haftanın son gününde Brent 76,16 dolar/varil düzeyinden kapanırken, WTI BAE’nin itirazı sonrası 75 doların altına inmişti.

Kaynak: Dünya Gazetesi