RUSYA İLE UKRAYNA ARASINDA ÇIKMASI MUHTEMEL SAVAŞ DENİZ TİCARETİNİ NASIL ETKİLEYECEK?

RUSYA İLE UKRAYNA ARASINDA ÇIKMASI MUHTEMEL SAVAŞ DENİZ TİCARETİNİ NASIL ETKİLEYECEK?

Rusya ile Ukrayna arasındaki çatışmanın savaşa dönme ihtimali navlunları olumsuz oranda etkileyecek.

adscode

Rusya ile Ukrayna’nın savaşa girme ihtimali dünya ticaretine sert darbe vuracak.İki ülke arasında yaşanan gerilim öncelikle Avrupa Birliği ardından da dünya ticaretinde olumsuz etkilere neden olacak. Rusya ve Ukrayna limanlarından her ay ortalama 700 gemi yükleme yapıyor. İki ülkeden ağırlıklı olarak kömür, tahıl, çelik ürünler, gübre ve demir cevheri ihracatı yapılıyor.

Olası bir savaş durumunda sevkiyatlar bir aylığına bile aksarsa yaklaşık 700 geminin alternatif kargolar aramasının etkin arzı yüzde 4 oranında artırması bekleniyor. Bu senaryonun gerçekleşme ihtimali dökme yük piyasasına ağır darbe vurarak navlunlarda çok sert bir düşüşe neden olabilir. (Bu haber, Turkdeniz.com özel haberidir)
Avrupa’nın büyük bir kısmının nükleer enerjiden kaçınarak elektrik talebi için gaz yakıtlı elektrik üretimine geçmesiyle gaz ihtiyacının üçte birini Rusya’dan ve Ukrayna üzerinden geçen boru hattından karşılaması korkuları beraberinde getirdi. Savaş durumunda Avrupa’ya gaz arzı da etkilenecek. Böylelikle artan gaz fiyatları AB’nin kömür yakıtlı elektrik üretimine geçmek zorunda kalması kömür fiyatlarını da etkileyecek. Öte yandan Avrupa Birliği Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi durumunda Nordstream 2 boru hattının onay alamayacağını açıklamıştı.

Rusya 2021’de AB’nin kömür ithalatının yüzde 42’sini ve küresel kömür ihtiyacının yüzde 16’sını sağladı. Rusya’nın kömür ihracatını durdurması durumunda küresel arzda Rusya’nın payının dengelenmesi imkansız hale gelecek. Bu durumda kömür fiyatları yükselecek ve kömür ticareti olumsuz yönde etkilenecek.

Ukrayna, tahılın yüzde 40’ını Orta Doğu ve Kuzey Afrika’ya ihraç ediyor. Bu ülkeler; Ukrayna tahılına bağımlı durumda… Krizin kötüleşmesi ülkelerin tahıl tedariki ile birlikte deniz ticareti açısından ise handysize, supramax ve panamax pazarına sert darbe vuracak.

Yine Ukrayna geçtiğimiz yıl Çin’e 36,5 milyon ton demir ihracatı gerçekleştirdi. Bu ihracat rakamının yüzde 60’tan fazlası Çin’e gönderildi. Ukrayna’nın açığını Avustralya kapatmak durumunda kalacak. Avustralya’nın bu talebi karşılaması durumunda bu kez ortaya nakliyenin uzunluğu sorunu ortaya çıkacak. Uzmanlar; Avustralya’nın Ukrayna’nın demir cevheri payını karşılayamayacağı ve küresel demir cevheri ticaretinin yavaşlayacağı görüşünde…

Olası Rusya – Ukrayna savaşı nedeniyle gemiler bu ülke limanlarına gidemeyecek. Kuru dökme yük gemilerine olan talep büyük darbe alacak ve küresel çapta bir kriz ortaya çıkmış olacak.

Koster Armatörleri ve İşletmeciler Derneği tarafından hazırlanan Koster Akademi Sektör Söyleşilerinde geçtiğimiz hafta iki ülke arasında çıkması muhtemel olası savaşın Türk ve dünya ticaretine olası etkileri tüm yönleriyle konuşulmuştu.

Kaynak: TURKDENİZ.COM