RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI KÜRESEL NAKLİYEYİ NASIL ETKİLİYOR?

RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI KÜRESEL NAKLİYEYİ NASIL ETKİLİYOR?

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali, bölgesel lojistiği engellediği için; küresel nakliye krizi gün yüzüne çıkıyor.

adscode

Rusya-Ukrayna savaşı devam ederken, endüstrinin ticaret yollarının yeniden konumlanması gündeme geldi. Bu yüzden, ABD Körfezi'nden çıkan tahılın Avrupa'ya, Çin'e gittiğini görüyoruz.

Brezilya şu anda en yoğun tahıl mevsiminde. Bu nedenle, küresel ticaretin daha uzun mesafelere gittiğini görüyoruz. Bu da navlun fiyatlarının artmasına sebep oluyor.

Benzer durum, kömür piyasasında da yaşanıyor.

Rus kömürünün Avrupa'ya gitmesi, ambargolar engeline takılmış durumda. Dolayısıyla Avrupa, enerji ihtiyaçlarını karşılamak için Güney Afrika ve Avustralya'ya daha fazla güveniyor.

Bu durum da; kuru dökme yük taşımacılığındaki navlun oranlarını artırıyor.

Denizcilik piyasası, hâlen rekabetçi bir pazar.

IMF ekonomistleri, geçtiğimiz günlerde 2021'deki nakliye maliyetlerinin enflasyonu 2022'de yaklaşık yüzde 1,5 puan artırabileceğini tespit etti ve şunları açıkladı:

"Son 30 yılda 143 ülkeden gelen verileri incelediğimizde, nakliye maliyetlerinin dünya çapında enflasyonun önemli bir itici gücü olduğunu görüyoruz.

Navlun oranları iki katına çıktığında, enflasyon yaklaşık yüzde 0,7 puan artar."

(IMF araştırması, Rusya-Ukrayna savaşından önce yapılmıştı.)

Savaş krizindeki aksiliklerin yanı sıra, Çin'in COVID-19 ile ilgili en kapsamlı kapanması, büyük bir ticaret merkezi olan Şanghay'da devam ediyor.

Dünyanın en büyük konteyner taşıyıcılarından biri olan Maersk'in geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, limanlara hizmet veren bazı depoların süresiz olarak kapandığını ve terminallere giden nakliye firmalarının bu durumdan çok etkileneceğini belirtti.

Kaynak: TURKDENİZ.COM (ÖZEL HABER)