TABAN GIDA, BÜYÜME HEDEFİNE ALDIĞI YENİ GEMİLERLE ADIM ADIM İLERLİYOR

TABAN GIDA, BÜYÜME HEDEFİNE ALDIĞI YENİ GEMİLERLE ADIM ADIM İLERLİYOR

Global büyüme hedefleri doğrultusunda yatırımlarını artıran Taban Gıda, silo ve un fabrikası projesi için harekete geçti.

adscode

Şirket çatı kuruluşu Vivalon AG’nin aldığı kuru yük gemileriyle lojistikteki engelleri de aşıyor. İki gemi alındı, yeni yatırım yolda.

Türkiye’nin önde gelen Buğday tedarik sağlayıcılarından Taban Gıda, küresel pazarlardaki varlığını güçlendirme hedefiyle yatırım atağına geçti. Asya, Afrika, Avrupa ve Amerika pazarlarına yayılan tedarik zincirini güçlendirmek için çatı şirketi Vivalon AG tarafından alınan 42.648 DWT’luk gemi alımına bir yenisi daha eklendi ve 5 milyon dolar yatırımla 7.550 DWT’luk ikinci gemi hububat ticareti için demir aldı. Dünya üzerinde 20’ye yakın ülkeye buğday başta olmak üzere tahıl, yem grubu ve yağlı tohum tedariki yapan şirket, önümüzdeki 3 yıllık süreçte üretim, lojistik ve depolama alanında toplam 100 milyon dolar yatırım yaparak yurtiçindeki liderliğini global pazarda da elde etmeyi hedefliyor.

Yurtiçinde yüzde 20 pazar payına sahip

Hız, güven ve ihtiyaca yönelik ticaret anlayışıyla 2016 yılında faaliyetlerine başladıklarını kaydeden Taban Gıda CEO’su Hasan Hacıhaliloğlu, 2016’da 37 milyon TL ciro ile tamamladıklarını ve geçen 5 yıllık sürede 2,5 milyar TL ciroya ulaştıklarını aktardı. 2020’de cirolarında buğdayın payı yüzde 77 iken, bu ora nın 2021'de yüzde 89'a ulaştığını açıklayan Hacıhaliloğlu, “Geçtiğimiz yıl 1,5 milyon ton buğday ticareti yaptık ve ciromuzun yüzde 85'i Türkiye'de gerçekleşiyor. Yurtiçinde yüzde 20 pazar payıyla buğday tedarik pazarında özel sektörde önde geliyoruz ve bu yıl için ciro hedefimiz 3 milyar TL” dedi.

Yem hammaddeleri tedariki de yapacak

Yem hammaddeleri tedariki konusunda da yüksek pay almak istediklerini belirten Hacıhaliloğlu, önümüzdeki 3 yıllık süreçte tedarik zincirini destekleyecek üretim ve lojistik yatırımlarıyla buğday dışında soya ve ayçiçeği küspesi, arpa, mısır, buğday kepeği gibi yem hammaddeleri çeşitliliğinin yer aldığı ürün grubunda da pazar paylarını yükseltmeyi hedeflediklerini aktardı.

İhtiyaç ve talep odaklı transit ticareti yaptıklarını ileten Hacıhaliloğlu, küresel iklim değişikliği, pandemi ve navlun krizi gibi global krizlerin oluşturduğu çeşitli riskleri ve fırsatları analiz ederek yeni yatırım hamleleri yaptıklarını söyledi. Dünyada COVID-19 nedeniyle dayanıklı kuru gıda ürünlerine talebin artması buğday tüketiminin arttığına dikkat çeken Hacıhaliloğlu, “Bu durum salgının etkilerinin görülmeye başlandığı 2019 yılında tonu 219 dolar olan kırmızı sert buğday (HRW) fiyatının 2021 beş aylık ortalamalara göre yüzde 30 yükselerek 284 dolara yükselmesine yol açtı” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Dünya Gazetesi