Tamer Kıran: "Çevre cezaları kanayan yaramız"

Tamer Kıran: "Çevre cezaları kanayan yaramız"

Tamer Kıran: İMEAK Deniz Ticaret Odası Ağustos ayı Meclis Toplantısında önemli açıklamalarda bulundu.

adscode

Geçtiğimiz ay yapılan Deniz İş Kanunu çalıştayının son derece verimli geçtiği ile ilgili sözlerine başlayan Tamer Kıran, sıkıntıların kısa zaman içinde çözüleceğini dile getirdi. Kıran, sözlerini şöyle sürdürdü: "Deniz İş Kanunu ile ilgili yaptığımız çalıştay önemliydi. Yüksek yargı ciddi şekilde ilgi ve katılım gösterdi. Deniz İş Kanunu’nda yaşadığımız sıkıntıları, sektörümüzün karşılaştığı ciddi tazminat taleplerini dile getirme fırsatımız oldu. Yüksek yargının konuya ehemmiyet verdiğini düşünüyorum. İş veren kesiminde deniz taşımacılığı, tersaneler veya yan sanayinin yaşadığı en büyük sıkıntılardan biri bu hukuki süreçler. Bu konuyla ilgili olarak Sayın Cumhurbaşkanımıza yaptığımız ziyaret vardı. Orada da Sayın Cumhurbaşkanımıza bu konuda karşılaştığımız sorunların çözümüne yönelik hazırlık yapmak istediğimiz ve hızla küçülmekte olan Türk sahipli filomuzun erimesinin önüne geçmek istediğimi aktarıp kendisinden destek talebinde bulunduk. Deniz Taşımacılığı Çalışma Grubu kurduk. Bir hafta içerisinde çalışmalar yaparak sıkıntıları toparlayarak hükümetimizden taleplerimiz taslak haline getirmek üzere çalıştılar. Bu sıkıntılara meclis açıldıktan sonra çözüm getirebilmek sürecindeyiz.

"Sahil Güvenlik, ceza kesiyor konusunu sona erdireceğiz"

Marmara ve Boğazlar bölgesinde turistik faaliyet gösteren tekneler ile ilgili bazı sorunlar yaşandığını dile getiren Tamer Kıran: "Sahil Güvenlik ziyaretinde Marmara ve Boğazlar Bölge ekibinin iyi niyetli yaklaşımını gördük. Bundan sonra yapılması gerekenler konusunda yol haritası çizmeye başladık. Yoğun bir şekilde yerel trafikte turistlere yönelik faaliyet var. Bununla birlikte sorunlar yaşıyoruz. Üyelerimiz cezalarla karşı karşıya kalıyorlar. Bunu önlemek için ne yapabiliriz konusunda çalışmalar yaptık. Kararları üyelerimizle paylaşacağız. Sahil Güvenlik, ceza kesiyor konusunu sona erdireceğiz." diye konuştu.

"ABD, İran ile hiçbir şart altında çalışma yapılmamasını istiyor"


Amerika Birleşik Devletleri'nin İran'a yaptırımları hakkında ABD'li yetkililerle görüşmelerde bulunduklarını ifade eden Tamer Kıran: "Bu ay içerisinde ABD Büyükelçiliğinden ziyaretçilerimiz oldu. Bu kez büyükelçilik ve İstanbul Başkonsolosluğundan iki ziyaretçimiz oldu. İran yaptırımları konusunda hem ABD’nin tutumu hem de sektörümüzdeki yansımaları anlamak konulu toplantıydı. İran yaptırımları ve Venezuela yaptırımlarının takipçisi olacaklarını bildirdiler. Bu yolda taviz vermeden devam edeceklerini bize ilettiler. Bu konuda ABD, İran ile hiçbir şart altında çalışma yapılmamasını istiyor." dedi.

"Marinaların üzerindeki yük kaldırılabilir bir yük değil"

Turizmi Teşvik Kanununun özellikle marina işletmecilerini olumsuz etkilediğini vurgulayan Tamer Kıran: "Turizmi Teşvik Kanunu yasalaştı. Bununla birlikte deniz turizmi ile uğraşan sektör mensuplarımızın var olan yüklerimizin üstüne bir yük daha eklendi. Yük yüzde 1 iken binde 75’e çekildi. Ama binde 75 dahi marinalar üzerindeki yük kaldırılabilir bir yük değil. Kanun değişikliği ile değiştirilebilecek bir durum olmasından dolayı kısa vadede değişecek gibi durmuyor. Bu konuda çok üzgünüz. Bununla ilgili çalışmalarımız sürecek. Her platformda gündeme getirmeye devam edeceğiz. Kira, deniz ve kara kirası, satışlardan alınan kiralardan sonra bu artık kabul edilebilir bir durum değil." şeklinde konuştu.

"25 Ağustos'a kadar tedbir alınması gerekiyor"

Üyeleri sigortasız yabancı işçi çalıştırma konusunda uyaran Tamer Kıran: "Geçtiğimiz ay İstanbul Valiliğini ziyaret ettik. Yabancı işçi konusunda Sayın Valimiz bilgi paylaşımında bulundu. İstanbul’da toplamda 1 milyon 67 bin kayıtlı yabancı olduğunu bunun dışında 100 bin kayıtsız yabancı olduğunu belirtti. İzinsiz yabancı kişilerle ilgili olarak kararlar alındığını, vatandaşlarımızın mağdur olmamasını için bir aylık geçiş süreci verildiğini ve sürenin dolumundan itibaren ciddi bir şekilde denetimlere başlanacağını, denetimlerdeki hedefin yabancı sigortasız çalışanlara yönelik olacağını ifade etti. O süreçte sigortasız çalışan yerli bir işçi çalışan yakalanması durumunda ağır cezalar olacağını tüm iş kesiminin bir aylık süreçte önlem alması gerektiğini bize iletti. Gerekli tedbirlerin 25 Ağustos tarihine kadar alınması gerektiğini iletiyorum." diye konuştu.

"Çevre cezaları kanayan yaramız"

Denizi kirletme ile ilgili yüksek miktarda cezalar kesildiğini ifade eden Tamer Kıran, bu sıkıntının çözülmesi için çalışmalarına tüm hızıyla devam ettiklerini belirtti. Çevre cezaları kanayan yaramız diyen Kıran, sözlerini şöyle sürdürdü: " Cezalar özellikle tam düzeldi dediğimiz gemi tamir bakım sanayimizi kabinden hançerlemeye devam ediyor. 550 bin dolar fatura kesilecek gemiye 450 bin dolar çevre cezası kesildi. O armatörde Türkiye’ye gemi tamiri getirmemek üzere buradan ayrıldı. Çevreyi kirleten cezasını ödesin diyerek işin şirazesi kaçmıştır. Çağımıza ve teknolojimize uygun uyarlanması lazım. Kirletilen kadar, temizlendiyse ayrı tutularak, kaçtıysa ayrı tutularak cezalar verilmeli."

KAYNAK: MARBOX.COM.TR