"Türk bayrağına dönecek miyiz yoksa bu şekilde devam mı edeceğiz? "

"Türk bayrağına dönecek miyiz yoksa bu şekilde devam mı edeceğiz? "

21. Yüzyılda Değişen Gemi İşletmeciliği Panel ve Eğitimi'nde İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim kurulu Başkanı Tamer Kıran birbirinden önemli açıklamalarda bulundu.

adscode

İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran çıktı. Kıran 21. Yüzyılda Değişen Gemi İşletmeciliği Panel ve Eğitimi'nde yaptığı konuşmada şöyle konuştu: “Armatörler Birliği’nin Başkanı Bedri İnce ve Genel Sekreter Hüseyin İnce’ye böyle bir organizasyon için teşekkür ediyorum. Sektörümüzün içinde olmak istediği bu görüntülerin İnşallah devamı gelir. Deniz yolu taşımacılığı dünya ticaretinin %84’ünü karşılamaktadır. Bunun en büyük nedeni hem kitle taşımacılığa uygunluğu ve maliyet için en uygun olan taşımacılıktır. Ülkemiz dış ticaretinin %88’i deniz yoluyla taşınmıştır. Limanlarımızda 2017 yılında 471 Milyon ton yük elleçlenmiştir. Ocak – Eylül döneminde limanlarımızda 386 Milyon ton yük elleçlendi ve bunun %11’i Türk Bayraklı gemilerle kalan kısmı yabancı bayraklı gemilerle taşındığını görmekteyiz. Bu irdelenmesi gereken bilgi.

2016 yılında Türk Bayraklı gemiler %4,5 gerilemiş yabancı bayraklı gemilerin payı artmıştır. 28,6 Milyon DWT geminin dörtte biri Türk bayrağında kalan kısmı yabancı bayraktadır. Tüm dünyaya baktığımız ligde Türk armatörü 15. Sırada yer alıyor. 2008 küresel krizi sonrası navlun ve kiralardaki sert düşüşü takriben ilk tedbir operasyon giderlerinin düşürülmesiydi. Sadece operasyon masraflarının azaltılmasıyla krizin etkilerinin azaltılması etkili olamadı. Önde gelen hat operatörleri servisleri birleştirme gibi radikal kararlar aldılar. Dünya’nın çeşitli yerlerinde deniz nakliye şirketleri güçlerini birleştirmeye devam ediyor.

Teknolojik gelişmeleri de yakından takip etmemiz gerekiyor. Otonom ve uzaktan kumandalı gemilerin denizlerimizde görülmesi ütopya olmamalı. Kısa zamanda limanlarımıza bu gemiler yanaşmaya başlayacak. Bunun örneğini kısa süre önce Finlandiya’da gördük. Rolls Royce firması Finlandiya’da dünyada ilk kez tam otonom feribotun kullanıldığını açıkladı. Feribot yapay zeka teknolojilerinden yararlanan sayısız sensöre sahip ve çevresel tehlikeleri tespit edip önleyebilen deniz taşımacılığı işini ciddi bir boyuta taşıdı. Kendi imkanlarıyla yanaşan ve zabitlerin izlediği bir operasyonu takip ettik. Bunun ülkemizde hayata geçirilmesi neden mümkün olmasın. Deniz insanlarının geleceği ile ilgili tartışma konusu da başlamış bulunuyor. IMO da bu konuyla ilgili harekete geçti. 2020 yılına kadar otonom gemiler için kurallar belirleyeceğini açıkladı. Sigorta konusunda da düzenlemeler yapılacağı da ön görülebilir. Baş döndürücü hızın gerisinde kalmamak zorundayız. Aksi halde geleceğimiz sıkıntıya düşecek.

80’li yıllarda 2200 tonluk bir kosterimiz var. Babam Büyükdere’ye gemi boğazdan girdiğinde seyretmeye giderdi. Bir gemi her şeyi o. Büyük bir keyif alırdı. Geldiğimiz günde oturduğunuz yerden nerede, kim ne yapıyor, okyanusun ortasında her şey elinin altında… Dünya’nın hızına ya yetişeceğiz ya yetişeceğiz. Başka çaremiz yok. İleride gemi işletmeciliği var olacak mı? Otonom gemiler varken enpektöre, personel müdürüne ihtiyaç olacak mı? Çok iyi okumaya çalışmalı dışında kalmamak için her türlü çabaya gösterme mecburiyetimiz var. Yakın vadede yaptığımız işimiz gelişerek devam edecek. Bizim ülke olarak karar vermemiz gerekiyor. Türk armatörleri olarak ne tarafa doğru gideceğiz? Karar verirken devletimizin göstereceği yol bizim yolumuzu çizmemizde etkili ve belirleyici olacak. 1 Trilyon Dolar dış ticaret hedefi olan ülke %89’u yabancı bayrak %11’i Türk bayraklı gemilerle mi yapacak? Bu kısmın ne kadarını dışarıya ödemeye devam edeceğiz? Armatörler olarak Türk bayrağına dönecek miyiz yoksa bu şekilde devam mı edeceğiz? Dünya’da ilk sırada Yunanistan sahibi olduğu filonun %81’i yabancı bayraklı. Bunu kabullenmişler. İkinci sırada Japonya var. %86’sı yabancı bayrak. Üçüncü sırada Çin’in ise %66…

Biz filoyu bir şekilde büyütüyoruz. 2003 ile kıyaslayacak olursak filomuz yabancı bayrakta büyümüş. Bunu tersine çevirme kararını idaremizle birlikte vereceğiz. Dönüşümü gerçekleştirip gerçekleştirmeyeceğimize hep birlikte karar vereceğiz. Belki de bayrağımız bu oranlarda kalır şeklinde karar alacağız. Bunu bilmemizin çok önemli olduğunu düşünüyorum.”

TURKDENİZ.COM