UKRAYNA VE RUSYA'DAKİ TÜRK PERSONELİN TAHLİYESİ İÇİN DENİZDE BEYAZ KORİDOR PLANLANIYOR

UKRAYNA VE RUSYA'DAKİ TÜRK PERSONELİN TAHLİYESİ İÇİN DENİZDE BEYAZ KORİDOR PLANLANIYOR

Ukrayna ve Rusya'da mahsur kalan 32 Türk gemisi ve personelinin tahliye edilmesi için Karadeniz'de bir beyaz koridor kurulması düşünülüyor.

adscode

Rusya Federasyonu'nun Ukrayna'da sürdürdüğü savaş nedeniyle Karadeniz'deki limanlarda mahsur kalan Türk denizcilerin kurtarılması için çalışmalar sürüyor. 22 Şubat'tan beri süren savaş nedeniyle altı ülkenin kıyısı olan Karadeniz'de uluslararası ticaret tamamen durmuştu. Ukrayna ve Rusya limanlarındaki 32 Türk sahipli gemide yaklaşık 300 mürettebat bulunduğu öğrenilirken, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü 26 Türk denizcinin tahliye edildiğini açıklamıştı.

Ukrayna'daki savaş 10'uncu günü olan dün denizcilik sektörünün önemli paydaşları online bir toplantı yaptı. Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır, İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Adnan Naiboğlu, Koster Armatörleri ve İşletmecileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Pınar Kalkavan Sesel, Türk Armatörler Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Cihan Ergenç ile diğer yetkili ve ilgililerin katıldığı uzaktan konferansta bölgedeki Türk gemilerinin ve mürettebatının kurtarılması için süren çalışmalar anlatıldı.

'Sektör çok mağdur'

Öncelikli olarak Türk mürettebatın savaş bölgesinden uzaklaştırılması için çalıştıklarını belirten Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, sürecin başından beri sektör temsilcileriyle yakın temasta olduklarını ve her gemiyi titizlikle takip ettiklerini açıkladı. Gemi insanlarının tahliyesi için limanlardan Türkiye'ye doğru "beyaz koridor" kurulması için çalışmaların sürdüğünü belirten Kıran, "Bu savaşın en mağdur sektörü kuşkusuz denizcilik sektörü. Ukrayna-Rusya krizi ile denizcilik sektörü darbe aldı. Gemilerimizin güvenli şekilde limanlarımızdan ayrılması ve vatandaşlarımızın tahliyesi için planlama yapıyoruz. Deniz üzerinden tahliye planlamasında hangi gemi ve firmalardan yararlanacağımızı görüştük. İnsani koridor kararı Türkiye'nin ciddi çabalarıyla oluşmuştur. İnsani koridorun bütün sahaları kapsaması için mücadele ediyoruz. Buradan tahliye bekleyen herkese ulaşmak istiyoruz. Gemilerden ayrılan personellerden sonra, kriz çözüldüğünde güvenli yönetim konusu gündeme gelecek" dedi.

Uluslararası girişim

Rusya Federasyonu’nun Türk gemilerine saldırmayacağının garantisini vermesine rağmen dokunulmazlığı olan beyaz koridorun önündeki en büyük engelin deniz mayınları olduğu öğrenildi. Limanların girişlerine döşenen mayınlar nedeniyle gemilerin hareket edemediği belirtilirken merkezi Londra’da bulunan Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) önümüzdeki günlerde olağanüstü toplanarak Karadeniz’deki deniz insanları için adım atacak.

Kaynak: Milliyet