Değeri Bilinemeyen Bir Meslek Lojistik: Denizcilik Sektörüne Yansımaları
Lojistik geliştiği takdirde hep şikâyet ettiğimiz ucuz ham madde satışı ve çok para vererek katma değeri yüksek ürün alışı konusundaki şikâyetlerimiz de azalabilir.
Üniversitelerin lojistik bölümü taban puanlarının düşük olması lojistik mesleğinin anlaşılamadığının bir işareti olabilir. Bu sebeple lojistik mesleği ve eğitimi üzerine farklı kanallardan tanıtım ve farkındalık programları yapılması ülkemiz için son derece önemli bir konudur. YKS tercih sürecinin devam ettiği bu günlerde herkes bulunduğu ortamda lojistik için beyin fırtınası yapabilir. Lojistik geliştiği takdirde hep şikâyet ettiğimiz ucuz ham madde satışı ve çok para vererek katma değeri yüksek ürün alışı konusundaki şikâyetlerimiz de azalabilir. Sektörleri ve sektörlere insan kaynağı yetiştiren kurumları gözden geçirmekte fayda var. Örneğin küresel ekonominin temel taşlarından olan denizcilik sektörü için etkin bir lojistik yönetimi, rekabetçi bir avantaj sağlar ve tedarik zinciri boyunca süreçlerin optimize edilmesine yardımcı olur. Denizcilik sektörü daha verimli, güvenilir ve sürdürülebilir hale gelir. Lise düzeyinde denizcilik eğitimi denilince ilk akla gelen kaptanlık oluyor. Ama hiç kimse sektördeki kaptanlık geliri ile lojistik hizmet sektörü gelirini karşılaştırmıyor. Bu sebeple mesleki eğitimde sektörlerin gözden geçirilerek alan ve dalların küresel pastaya göre tekrar şekillendirilmesi yarınlar için önem arz ediyor.
Küreselleşen dünyada üretim ve tüketim zaman ve mekân ölçeğinde çeşitleniyor. Gelişen teknolojiler nakliye iş ve işlemlerinin derinden değişmesine yol açıyor. Suda, karada veya havada yapılan nakliye işlemleri hızla değişiyor. Üretim, dağıtım, depolama, taşımacılık, stok yönetimi, paketleme, gümrük işlemleri ve müşteri hizmetleri gibi çeşitli süreçlerin iyileştirilmesi gerekiyor. Mal ve hizmetlerin üretilmesi, depolanması, taşınması ve yönetilmesi gibi işlemler yani lojistik yapay zekâ kullanımı ile doğru zamanda, doğru yerde, doğru miktarda ve uygun maliyetle tüketicilere ulaştırılması gerekiyor. Maalesef bu süreç nitelikli insan kaynağı yetersizliği sebebiyle tam yapılamıyor. Süreçlerin etkin bir şekilde yönetilmesi, işletmelerin rekabet gücünün artmasına ve müşteri memnuniyetinin sağlamasına yardımcı oluyor. Ülkemiz deniz, kara ve hava yolu taşımacılığında sahip olduğu lojistik konumdan ve genç insan kaynağından maalesef yeterince faydalanamıyor. Yarınlar için hemen bugünden bilişim, elektrik-elektronik ve lojistik alanları olan meslek liselerinin nitelik ve niceliklerinin masaya yatırılması kaçınılmaz görünüyor. Meslek lisesinden mezun olanların bir kısmının lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimi için ilgili bölümlere geçiş üstünlüğü sağlanılmasının yolu açılması gerekiyor. Lojistik hizmet sektörü geliştirilerek, küresel ticaretin yönetilmesi sağlanarak, küresel pastadan daha fazla pay almamızın önü açılabilir gibi duruyor.
Lojistik Eğitiminde Öne Çıkanlar
Hızla değişen ticari ortamlar ve küresel pazarlarda işletmelerin başarısı için lojistik hayati öneme sahiptir. Teknolojik gelişmeler, verimlilik artışı ve yenilikçi stratejiler lojistik alanına yansıması süreklidir. Lojistik sektörü yapay zekâ, makine öğrenimi, büyük veri analitiği, blok zinciri ve nesnelerin interneti gibi çeşitli teknolojik gelişmeleri uygulamaya koyması gerekiyor. Lojistik eğitiminde, tedarik zincirlerini optimize etmek, verimliliği artırmak ve karar alma süreçlerini iyileştirmek için öğrencilerin bu teknolojilerden yararlanacak şekilde eğitilmesi gerekiyor.
Küresel iklim değişikliğinin olumsuz etkileri her gün artıyor. Çevresel kaygılar daha kritik hale geliyor. Lojistik eğitiminin sürdürülebilir uygulamaları ve yeşil lojistik kavramlarını içermesi gerekiyor. Lojistik eğitiminde karbon ayak izlerini nasıl azaltacakları, yenilenebilir enerji kaynaklarını nasıl kullanacakları ve çevre dostu taşımacılık ve dağıtım stratejilerini nasıl tasarlayacakları konuları ön plana çıkıyor.
Lojistik, doğası gereği işletme yönetimi, mühendislik, veri bilimi ve ekonomi gibi çeşitli diğer disiplinlerle bağlantılıdır. Lojistik eğitiminde, öğrencileri karmaşık zorlukların üstesinden gelecek şekilde farklı disiplinleri de içerecek şekilde eğitilmesi ve yenilikçi düşünceyi teşvik etmek için daha disiplinler arası bir yaklaşım benimsemelidir.
Sınıflarda standart eğitim yerine kişiselleştirilmiş eğitim ve uygulamalar ön plana çıkarılmalıdır. Yapay zekâ ve makine öğrenimindeki ilerlemelerle lojistik eğitimi, bireysel öğrenci ihtiyaçlarına ve öğrenme tarzlarına hitap eden kişiselleştirilmiş öğrenme yaklaşımlarıyla bütünleştirilmelidir.
Lojistik eğitiminde, staj, gerçek dünya projeleri ve deneyimsel öğrenme için daha fazla fırsat sağlayarak endüstri ortaklarıyla daha yakın işbirliğini içermelidir. Küreselleşme iş dünyasını şekillendirmeye devam ediyor. Dolayısıyla lojistik eğitimi uluslararası ticarete, sınır ötesi lojistiğe ve karmaşık küresel tedarik zincirlerini içerecek şekilde planlanmalıdır.
Denizcilikte Lojistik
Denizcilikte maliyetin azaltılması, teslimat sürelerini kısaltılması yani kaynak verimliliğinin artırılması sektör için elzemdir. Yeni teknolojilerle birlikte kullanılan sensörler lojistik süreçlerden bol miktarda veri toplayabilmektedir. Bunun için sektörde çalışanların iyi birer veri okuryazarı olması kaçınılmazdır. Veri okuryazarlığı bilgilerin toplanması ve incelenmesi ile başar. Yazılım dünyasındaki gelişmeler verilerin analizini çok kolay hale getirmektedir (https://www.itumtal.com/belgeler/veri ). Burada verilen kodlar veya internette rahatlıkla bulunabilecek onlarca kod ile ulusal ve uluslararası veriler öğrenciler tarafından incelenebilir, görselleştirilebilir. Atalarımız boşuna “bir resim bin kelimeye bedeldir.” dememişler. Sektörde nesnelerin interneti yani otomasyon arttıkça siber güvenlik daha ön plana çıkmaktadır. Yarınların denizcilik sektöründe otomasyon hızla gelişmektedir. Emek yoğun dönemin yerini zihin yoğun süreçler almaktadır. Bu sebeple denizcilik liselerinde acilen lojistik, bilişim ve elektrik-elektronik alanları da açılmalıdır. Denizcilik sektöründeki payımızı artırmak için bir an önce yeni adımlar atmalıyız. Zaman aleyhimize işliyor.
1 Yorum