Türkiye elektrikli yat üretiminde öncü olabilir
İzmir Kalkınma Ajansınca hazırlanan raporda, süper yat üretiminde dünya üçüncüsü olan Türkiye’nin elektrikli tekne üretiminde de öncü rol üstlenebileceği belirtiliyor.
Türkiye'de gemi ve yat inşa sanayisi; uluslararası piyasalarda tanınan, rekabet gücü yüksek ve önemli oranda döviz girdisi sağlayan sektörler arasında yer alıyor.
Benzin ve dizel kullanan içten yanmalı teknelerin oluşturduğu yüksek kirlilik ve artan yakıt fiyatları tekne üreticilerinin önceliğini akü teknolojilerine ve elektrikli çözümlere kaydırıyor.
Daha uzun çalışma süresi ve daha yüksek hız sunan akü teknolojisindeki gelişme, dünya çapında elektrikli tekne pazarına olan talebi de artırıyor.
2018 itibarıyla 4,5 milyar dolara yükselen küresel elektrikli tekne pazarının 2027'ye kadar her yıl yüzde 12 oranına artış göstererek 12,3 milyar dolara kadar yükselmesi öngörülüyor.
Bu pazara hibrit tekneler de eklenirse pazar büyüklüğü 20 milyar doları buluyor.
Özellikle batarya teknolojilerindeki önemli gelişmeler ve batarya fiyatlarının düşmesi pazarın gelişimini hızlandırıyor.
Türkiye'nin elektrikli tekne üretiminde sahip olduğu know-how, pazarın gelişen yapısı, rekabetçi üretim maliyetleri gibi avantajlarıyla bu alanda da öncü olma potansiyeline işaret ediliyor.
Raporda, elektrikli tekne pazarında ilk aşamada Türkiye'nin mevcut ihracatındaki paylarının yüksekliğinden dolayı hedef pazar Avrupa ve Kuzey Amerika olarak öngörülüyor.
Türkiye'nin yat üretiminde Uzakdoğu ülkelerinden daha pahalı ancak Avrupa ve Amerika'dan daha ucuz olması, kaliteli ve kişiye özel üretim imkanı ile Avrupa yat üreticileri ve markaları karşısında avantaj sağladığı belirtiliyor.
Kaynak: Gisbir TV
0 Yorum