İstanbul Navlun Endeksi (ISTFIX) 1480 puana yükseldi
ISTFIX Bileşik Endeks, bu hafta da 4 puanlık bir yükseliş kaydetti ve 1476 puandan 1.480 puana geldi.
Avrupa ve Birleşik Devletler
Koronavirüs hala büyük bir endişe kaynağı olmaya devam etmekte. Bu sefer varyantlar sebebiyle. Almanya,“delta varyantının” yayılmasının ardından aşılama durumlarına bakılmaksızın İngiliz turistlerin Avrupa Birliği’ne girişini yasaklamayı planlıyor. Bu arada Türkiye de koronavirüsün yeni varyantları nedeniyle Bangladeş, Brezilya,Güney Afrika, Hindistan, Nepal ve Sri Lanka'dan uçuşları ve tüm doğrudan seyahatleri yasakladı.
St. Louis, Dallas ve Atlanta Federal Rezerv (Fed) başkanlarından sonra Boston Fed Başkanı Eric Rosengren de gelecek yıl için faiz artışı olabileceği yönünde açıklamalarda bulundu. Hazirandaki Fed toplantısına katılan 18 yetkilinin 13'ü 2023 sonuna kadar en az bir faiz artışı öngörmüş, 11 yetkili ise 2023 sonuna kadar iki faiz artışı tahmininde bulunmuştu.
Türkiye Maliye Bakanlığı, 2021'in ikinci çeyreğinde, hizmetler ve imalat sektörlerindeki olumlu gelişmeler ve hızlı aşılamalar sonrası yüzde 20'nin üzerinde bir GSYİH artışı bekliyor. JP Morgan, Türkiye için 2021 GSYİH büyüme tahminini revize ederek yüzde 6,1'den yüzde 6,8'e yükseltti. Güçlü yerel talep ve aşılamaların hızlanması ana etken olarak gösterildi.
Emtia Haberleri
Petrol fiyatları bu hafta karışık seyretti. Batı Teksas tipi ham petrol 73 dolar/varilden 75 dolar/varile çıkarken, Brent tipi ham petrol ise 76 dolar/varil seviyesine sabit seyretti.
Rusya, çeşitli çelik ürünleri, nikel, alüminyum ve bakır gibi metallere 1 Ağustos 2021’den itibaren yüzde 15 ihracat vergisi uygulamaya hazırlanıyor. Bu vergilerin 31 Aralık'a kadar üreticilere 2,3 milyar dolara mal olması bekleniyor.
Rus kaynaklara göre bu yeni vergiler sayesinde savunma ve inşaat sanayileri, hammadde maliyetlerinin daha da artmasından korunabilecek. Suriye'de kuraklık ülkenin en az 1,5 milyon ton buğday açığıyla karşı karşıya kalmasına neden oldu. Dünyanın en büyük buğday ihracatçılarından ve Suriye’nin müttefiki olan Rusya da, ülkenin yıllık dört milyon tonluk iç talebini karşılamak için Suriye'ye bu sene bir milyon ton tahıl satacaklarını söyledi.
Bu arada Rusya 2020-2021 hasat yılını 30 Haziran itibariyle 2017-2018'deki rekordan sonra en büyük ikinci tahıl ihracatıyla kapatacak gibi duruyor. Tahıl ihracatı, EAEU'ya yapılan bakliyat ve tedarik dahil olmak üzere 51 milyon tona ulaşacak.
Rusya, 2017/18 MY döneminde 56,02 milyon ton ihracat yapmıştı.
Kaynak: www.istfix.com.tr
0 Yorum